Puro silindir şeklinde soluklmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içre duman kıtaçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak her hâlde, esnek ve okşayıcı bir konstrüksiyonda olmalı, uz bir aromaya ve ahenkli yanmayı sağlayacak kanatıcı özelliğe iye olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabil ülkelerin bulunduğu ülke kuşağında yetişatır, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede soluklmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan cemaziyelevveltir. Bu dile bile Latince “pürus” (saf necip yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden konstrüksiyonlmış” mazmunında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk defa TDK sözlüğünün 1955 yılındaki tahakkümsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde nispeten faziletli oranda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabil ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en âlâ purolar olarak nitelendirilseler bile biriyi spesiyalist Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsakerken en nazarıitibar etmesi gerekilen şey sadık bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet sadık bir nemde bileğil ise purolarınız ne kadar nitelikli yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız sefa yada zevk maatteessüf katiyetle hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tulum vb. tüm saklama ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve bağırsakime apiko işgal etmek bağırsakindir. Yayımcı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her saat ideal gönen bileğerlerinde saklanmaktadır. Evet ideal puro gönen bileğerleri nelerdir beş on da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen bileğerleri ortada bağırsakilen bir puro ideal gönen bileğerlerinde bağırsakiliyor akseptans edilebilir. Kimine bakılırsa %65 az yada %75 çok muş kabil görülsede gerçekte bu gönen bileğerleri bile kimisine bakılırsa gayet munis ve bağırsakilebilir en dört dörtlük bileğerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi gönen bileğerlerinde purodan sefa aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken diğer bir nefer bu gönen bileğerinin puroya yazık edilen bir kıymet olduğunu ve katiyen bağırsakilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile yerindedır. Bu dü görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Nazarıitibar edilmesi gereken şey %65 astı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla alay malay bu %10 luk gönen ayırtı ortada gidip gelmeden cümle aynı gönen bileğerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen bileğdavranışimi purolarına ziyan verebilir. Böyle bir trok yapacaksanız bunu olabilir evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet gönen bileğerlerinden bahsettiğimize bakılırsa bu gönen bileğerleri neyi bileğdavranıştirmektedir diye soracaktır olursanız kısaca anlatmak gerekir ise puro da gönen değeri arttıkça purodan hileınan aroma artar, kötü azalır ve bağırsakimi zorlaşır, gönen değeri azaldıkça kötü artar, bağırsakimi kolaylaşır ve hileınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde tevakkuf etmek istiyorsanız buna saat ve sınama ile hüküm vereceksiniz. Size kimesne en âlâ kıymet bu ve bu bileğerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun gönen kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ati olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Bayağıdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlar. İÇerisindeki köpük kabil yağız madde vasati 6 kamer içerisinde davranışlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 gönen tevdi üzerine kurulu bu yöntem sıcaklıktan hür olmadığı bağırsakin belli başlı bir saat içerisinde sıcaklarda gönen peşışı yada soğuklarda humidor içre gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu stil bir nemlendirici kullanıyorsanız olabilir evetğunca bir tomar hararet bileğdavranışimi sıfır ortamlar seçmeye çhileışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabil %70 gönen değeri tedariklemek bağırsakin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakılırsa henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu kıymet iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içerisinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kabil çhileışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek zeminı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. şayet derdiniz faziletli gönen olabilir ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o saat diğer nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü opsiyon Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki su haznesindeki üstteki bir fan lütufı ile humidor içine dağıtılır ve gönen in devamlı ayarlanan gönen seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin gönen kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki gönen değeri bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çhileışmakta ve maksut gönen değeri gelmesi iile alay malay gene durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek bağırsakin en âlâ opsiyon olarak önmıza çıkmaktadır.
En on çısoy son opsiyon ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir katlanma yaratmış ve hem gönen iktibas hem gönen tevdi özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya çıbanlamıştır. Gece gündüz yada sezon intikalleri sırasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirlik bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro bileğil, gitar, gıda, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar ötekiler ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. hatta Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşük hemde faziletli gönen bileğerlerinde çift taraflı çhileışarak durağan bir gönen değeri sağlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tüm puroların aynı nemde ve henüz sağlıklı olmasını sağlamaktadır.